Ongewenste vreemdeling

Ongewenste vreemdeling

26 mei 2018 0 Door Patzer

Ongewenste vreemdeling_1000

Ze zijn er weer, die schattige Nijlganskuikentjes. Onnozel hobbelend achter moeders aan op verkenning in de nieuwe wereld. De bezorgde Nijlgans-ouders daarentegen zijn vaak minder vriendelijk want het kroost moet met veel geblaas en dreiging verdedigd worden tegen de gevaren van buiten. Joggers en ouders met kinderen lopen dan ook vaak liever een stukje om.
De Europese Unie heeft de Nijlgans, (Engels: Egyptian goose, Latijn: Alopochen aegyptiacus) vorig jaar op een lijst van “Invasive Alien Species of concern” geplaatst. Dat is een lijst van planten en dieren die we hier niet horen en willen hebben. Veelal geïmporteerde soorten die bestaande natuur geen goed doen. In het geval van de Nijlgans wordt gewezen op overbegrazing, eutrofiëring en verspreiding van ziektes. Op dezelfde lijst staan onder andere de Chinese wolhandkrab, de Wasbeerhond en de Aziatische reuzenhoornaar.

Ook de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) besteedt aandacht aan de toename en het reduceren van de Nijlgans. Van mogelijkheden om de dieren te vangen tot het oliën van de eieren. Met als tip om deze werkzaamheden niet op woensdagmiddag te doen, want “O, wat zijn die kuikentjes schattig!”

 

Copyright

  • Alle illustraties zijn door copyright beschermd en mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.