How it’s made: De Rietvink en de verzakking

How it’s made: De Rietvink en de verzakking

26 maart 2017 0 Door Patzer

Een verzakte woonwijk, een aannemer die een kort geding spant tegen de gemeente en boze buurtbewoners. Een mooie aanleiding voor een cartoon.

Een van de straten in het slechte gebied is de straat De Vang. Deze woningen heb ik dan ook als voorbeeld genomen. Wel heb ik in mijn schets de huizen wat ingekrompen. Het gaat immers om het idee. De situatie speelt zich af in 2015 waar de toenmalige wethouder de bewoners gerust stelt. “Alles wordt vergoed en we gaan ook nog een workshop tuin ontwerpen voor u organiseren”. Zoiets van die strekking.

eerste schets_1000

De eerste grove schets met de wethouder op de ladder. De schets is gemaakt op het digitale tablet. Er komt dit keer dus geen papier aan te pas. De ooghoogte van de kijker is vanuit het verzakte gedeelte, ongeveer halverwege de ladder. dat geeft een mooi perspectief. Nog lager zou het beeld waarschijnlijk gaan vervormen en wat onwerkelijk aanzien.

 

tweede schets_1000

 

De schets wordt op 40% transparantie gezet, waardoor hij nog net zichtbaar wordt en als basis in een nieuwe laag kan dienen.

 

derde schets_1000

Zonder schets. Deze is niet meer nodig en een paar gevels ingekleurd om te kijken hoe het er uit zal zien.

 

vierde schets_1000

Volledig ingekleurd, alleen de wethouder ontbreekt nog.

vrouw op ladder 1-5 _1000

Om de wethouder direct in de tekening te tekenen is vrij lastig. Een blanco laag onder de ladder maakt dat de ladder zonder achtergrond zichtbaar is. En dan is het een stuk makkelijker om een vrouw toe te voegen op de ladder. Wanneer ik tevreden ben met het resultaat verwijder ik de blanco laag en is de gehele tekening weer zichtbaar.

 

De Rietvink_1000

Zeven uur na de start van de schets kan de tekstballon toegevoegd worden en is de tekening compleet.

De versie met uitleg over de volledige achtergrond van het verhaal is hier te lezen: Klik hier.

 

 

Copyright

  • Alle illustraties zijn door copyright beschermd en mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.